KAMENI SPAVAČI
KAMENI SPAVAČI

28/03/2007, 7 komentar(a), zadnji:30/03/2007 22:31:07

 
 
Nakon našeg teksta ''Kultorocid u Grudama'', kojeg su prenijeli neki prijateljski portali, digla se velika prašina zbog bezdušnog uništavanja našeg kulturno-arheološkog blaga. Čak su i zastupnici SDP-a na sjednici Općinskog vijeća postavili pitanje odgovornosti za ovaj čin. Puno draže bi nam bilo da su to učinili zastupnici drugih stranaka koji se kunu da je njima sveto sve što je hrvatsko i katoličko.

Kako se ovaj tekst ne bi pretvorio u politički pamflet, što nam nikako nije u cilju jer politika više razjedinjuje nego što spaja ljude, danas vam slikom i riječju želimo predstaviti nekoliko arheoloških lokaliteta koji se nalaze u Pocrtama i za koje mlađi pocrtani skoro da nisu čuli. Dobro bi bilo da su ove lokalitete obradili povjesničari i arheolozi, ali kako nisu mi ćemo na populistički način ispričati priču o arheološkom blagu u blizini i na području Pocrta.

Početi ćemo od lokaliteta Pojilo koje se nalazi jugo-istočno od centra Pocrta. Kao djeca tu smo se igrali, kupali na Abudinoj Okuki i pojili ajvan. Zanimljivo je to što smo tu često nailazili na okrugle predmete od pečene gline koje smo mi nazivali buće i sa kojima smo se igrali. Svi smo mislili da su to prirodno stvoreni oblici dok se krajem sedamdesetih godina na ovom lokalitetu nije pojavila jedna arheološka ekipa i počela probna iskapanja. Ekipu je predvodio arheolog Tihomir Glavaš, a u iskapanjima su sudjelovali i neki momci iz Pocrta. Radilo se na jednoj istražnoj sondi veličine otprilike 4x4 m, na njivi pok. Marka Elezovića. često smo sa znatiželjom dolazili promatrati radove, a Marko je tada ispričao kako su tu, prilikom obrade zemlje, često izoravali kako je on to nazvao ''lončuge''. Uglavnom radovi su trajali petnaestak dana i u svim slojevima otkriveni su mnogi ulomci keramike, a na dubini od par metara otkriveni su ostaci neolitskog naselja sojenica. Jasno se moglo vidjeti ostaci ognjišta, pepela i ugljeniziranog drveta. Poslije toga ovaj lokalitet je zaboravljen, a na tom mjestu na površini još uvijek se mogu pronaći ulomci keramike i ''buće''.

Po pričanju starijih na lokalitetu Tičareva Ivankuša postojala su dva sara groba koja su uništena izgradnjom obiteljske kuće. Drugi značajni lokalitet je na sjeverno-zapadnoj strani Grudskog Doma na mjestu zvanom Zagroblje. Na ovom mjestu nalazi se više srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika ''stećaka'' i obilježenih grobova. Po pričanju starijih ova nekropola je poprilično devastirana prilikom izgradnje Doma kada su uništeni neki grobovi i stećci. Na tom mjestu još uvijek se mogu vidjeti neki stećci koji su poprilično zaplili u zemlju.

                                                             SL.1) Jedan od stećaka kod Doma

                

Mnogo poznatiji stećak je u narodu nazvan Burkića stećak i nalazi se kod Jogina bunara na Burkića krčevini. Po svom obliku on spada u sljemene stećke, a pored njega se još nalazi i stećak u obliku ploče (sanduka) na kojoj je uklesan ornament u obliku rozete. Bez obzira na brojnost, različitost oblika i ukrasa na drugim stećcima koji se nalaze na području Pocrta u literaturi se jedino spominje ovaj stećak. Do duše on je vjerojatno i najveći i najljepši iako se na njemu ne nalazi puno ornamenata.

                                      


+ Komentari   ( 7 komentar(a), zadnji: 30/03/2007 22:31:07 )
  coik 28-03-2007 (21:43:20)  
  joooj koliki je text  
  za coika 28-03-2007 (22:35:58)  
  Velik ti je ovo tekst, jadan ti, nemoj ovo citat zagusit ces možđane.  
  ht 29-03-2007 (01:31:52)  
  ubrzo internet  
  arđento 29-03-2007 (10:09:32)  
  jako dobro!!!!  
  hercegovac 29-03-2007 (10:48:13)  
  bilo bi jako fino ako bi se nasla prikladna lokacija pa te spomenike premjestiti i dostojno obiljeziti iz vjerskih i humanih razloga a i kulturnih svakako  
  za hercegovca 29-03-2007 (11:01:52)  
  Isusati inteligencije u momka ... stećci su tamo stajali 800 godina i cekali budalu koja ce ih sve premjestit ... hahaha Treba ih zastitit tamo gdje oduvijek leze, a ne pravit mjesta za jos parkiralista, eenti!  
  Bagerdžija 30-03-2007 (22:31:07)  
  Triba to sve bagerom poravnat, pa da ništa nemamo kad smo glupi.  

Vaše ime:
Vaš komentar:


 

 
NA DANAŠNJI DAN
03/09/2011
Treći potres u mjesec dana na našem području
03/09/2010
Širokobriješka književna večer
FOTO: 3D rekonstrukcija i prenamjena zapuštene duhanske stanice
Održani 4. Gastro susreti 'Okusi s kamena' (FOTOGALERIJA)
Film „Poštar s naslovne strane“ je osvojio prvo mjesto publike na Liburnia film festivalu
Inzko donio odluku o poništenju imenovanaja nove Vlade ŽZH
03/09/2009
Hitno potrebna krv grupe AB+ za Jozu Ćavara!
Koncert povodom desetogodišnjice završetka školovanja
Vlada ŽZH izašla s novim prijedlogom za smanjenje plaća prosvjetarima
ODRŽAN SASTANAK NAČELNIKA SA PRUŽATELJIMA POGREBNIH USLUGA
POČEO X. MEDITERAN FILM FESTIVAL
Nepoznati počinitelj otuđio je aluminijske stranice s priključnog vozila
ODRŽANI TREĆI GASTRO SUSRETI „OKUSI S KAMENA“
Pogledajte prvi hercegovački gay film
03/09/2008
DANAS U 19 SATI KREĆE 9. MEDITERAN FILM FESTIVAL
03/09/2007
VIDEO: LJETNE VEČERI HRVATSKE NARODNE BAŠTINE
03/09/2006
HT Mostar daruje
Eskurzija gimnazijalaca
03/09/2005
Đorđe Balašević u Mostaru - «Dugo sam bio daleko…»

LINKOVI